7 Haziran 2012 Perşembe

Kemah Kalesi İçindeki Bey Cami 350 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı

 

Evliya Çelebi yazdı kayıp cami bulundu

Kemah’taki Bey Cami yapılan arkeoloji kazılarla 350 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Cami ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden yararlanılarak bulundu.

Kemah’ta başlatılan arkeoloji kazı çalışmaları sonucunda ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde zikrettiği Bey Cami 350 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.

Caminin temel seviyesinde duvarlarına ve mihrabına ulaştıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, "Eski Kemah'ta üç metrelik bir taş yığını vardı. Bu taşı incelerken Seyahatname'yi okuduk. Kazıya başladık ve Çelebi'nin 'taş minareli' dediği Bey Cami olduğunu anladık" dedi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Kemah’ta arkeoloji kazısı yapmak için 2010 yılında Erzincan Valiliği aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat etti. Aynı yıl Bakanlar Kurulu kararıyla kazı izni çıkarken, Doç. Dr. Yurttaş başkanlığında toplanan ekip kazı çalışmalarına geçen yıl Haziran ayında başladı.


 

Kale kapıları bulundu
Kazıya kale yolundan başladıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, ilk olarak kale kapılarını bulduklarını söyledi. Kale kapısının çevresini temizlediklerini anlatan Doç. Dr. Yurttaş, kale kapısının arka kısmında iki tane oda ortaya çıkardıklarını ancak bunların yıkık vaziyette olduğunu bildirdi.


Seyahatname’den yararlanıldı
Kazı alanında daha önce buldukları yaklaşık üç metre uzunluğundaki taş yığınını incelerken Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ni okuduklarını kaydeden Doç. Dr. Yurttaş, edindikleri bilgiler ışığında kalenin girişinin hemen yanında Seyahatname'de zikredilen Bey Cami'sini ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Doç. Dr. Yurttaş, "Evliya Çelebi Kemah'ı anlatırken Kemah kalesinin içinde 11 tane caminin mihrabın bulunduğunu bunlardan üçünün taş minareye sahip olduğunu, diğerlerinin de ahşap olduğunu bildirmiş. Bu taş minarelerden birinin kalıntıları kalede mevcuttu. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir taş yığını vardı. Biz o taş yığınının Sehayatname'de zikredilen Bey Cami olduğunu düşündük ve o alanda kazıya başladık. Yaklaşık 200 metrekarelik alan temizlendi ve caminin temel seviyesinde duvarlarına ve mihrabına ulaştık. Bu yıl camideki kazı kısmını bitireceğiz. O bölgede bir de hamam var ona devam edeceğiz" dedi.


350 yıl sonra bulundu


Bey Cami'sinin Evliya Çelebi'nin anlatımından 350 yıl sonra ortaya çıktığını dile getiren Doç. Dr. Yurttaş, “Bu da Evliya Çelebi'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor. Çelebi Seyahatname'de diyor ki, ‘Kale girişinin hemen yakınında’ Biz de tam orada bulduk. 220 dönümlük bir alanda kazı yapıyoruz. Burada bir şehir var. Belki önümüzdeki dönemde Çelebi'nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği diğer camilere de ulaşabiliriz” şekinde konuştu.


Kaynak :Erzincan Gazetesi
08.02.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder