22 Temmuz 2015 Çarşamba

ARKEOLOJİ'NİN KEMAH HEYECANI


Kemah Kalesi'nde 3. Dönem kazı çalışmaları başladı

İlçemizde bir çok medeniyete beşiklik yapmış olan; tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile bir inci gibi ilçemizin fetih edilmesi en zor doğal kalesi olan Kemah Kalesi'nde kazılar bu senede başladı. Kale kazılarını Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanımız Prof. Doç. Dr. Hüseyin YURTTAŞ hocamız ve ekibi ile Kemah Kalesi Saray Hamamı kazıları başladı.

Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde anlatmış olduğu Kemah Kalesinde bir çok yapı bulunmaktadır. Bunlar Camiler, Hamamlar, Saray, Fırınlar, Dükkanlar, Kütüphaneler olarak 700 hanenin yaşam sürdüğü anlatılmaktadır.

Bu sene kazıları başlanan Saray kısmında ilk buluntular ortaya çıkmaya başladı. Görkemli bir sarayın Kemah Kalesi'nin namına yakışır bir yapı olarak ortaya çıkacağı anlatılmaktadır.

Bu kapsamda ilçemizi ziyaret eden Sayın Valilimiz Abdurrahman AKDEMİR, Kemah Kaymakamımız Hayrettin ÇİÇEK, Belediye Başkanımız Osman Kemal ASLAN ve beraberinde ki heyet ile birlikte Kazı Başkanımızdan bilgiler aldı. Kemah’ın dünyada ikinci doğal kale olma özelliğinin yanı sıra içinde böyle görkemli yapıları da barındırması ayrı bir özellik katmakta olduğunu ve bu tarihi eserlerin korunması gerektiğini belirtti.

Kemah Kale kazılarında 4 öğretim görevlisi, 18 öğrenci ve 35 işçi çalışmaktadır. Başarılı çalışmalarından dolayı kazı ekibine teşekkür ediyoruz.


Kaynak : Kemah Belediyesi




Kemahkalesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder